Verdachten van ernstige strafbare feiten van wie het vermoeden bestaat dat zij zich aan hun celstraf onttrekken worden eerder vastgezet en krijgen vaker te maken met snelrecht.

Dat willen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD), zo laten zij woensdag weten.

De nieuwe aanpak is mogelijk dankzij een uitgebreide analyse van het aantal openstaande vrijheidsstraffen. Daaruit zijn kenmerken af te leiden van veroordeelden van wie de kans groot is dat zij hun celstraf proberen te ontlopen.

Het gaat dan om personen die niet in preventieve hechtenis zijn geweest, niet staan ingeschreven bij een gemeente of niet de Nederlandse nationaliteit hebben.

De beide bewindslieden gaan daarnaast onderzoeken of het mogelijk is de uitkering en toeslagen stop te zetten van veroordeelden die onjuist staan ingeschreven bij de gemeente.

Pakkans

Momenteel moeten nog ongeveer twaalfduizend veroordeelden hun celstraf ondergaan. Het gaat om zo'n 2400 personen die gericht en actief worden opgespoord. De hoogte van de straf en de kans dat de veroordeelden met succes kunnen worden opgespoord zijn daarbij bepalend. Op deze manier willen Opstelten en Teeven de pakkans van zwaardere criminelen vergroten.

Vijf jaar geleden moesten nog twintigduizend veroordeelden hun straf nog uitzitten. Eerder nam het kabinet al andere maatregelen om dit aantal terug te dringen. Dan gaat het om het sneller vervallen verklaren van paspoorten en een betere informatie-uitwisseling binnen justitie.