Gemeenten moeten mogelijkheden krijgen om het afsteken van vuurwerk te verbieden en eventueel een vuurwerkshow aan te bieden als alternatief. 

De ChristenUnie vindt dat de lokale overheden meer beleidsruimte moeten krijgen om specifieke maatregelen te kunnen nemen rond de jaarwisseling. De partij zal daar donderdag voor pleiten tijdens een Kameroverleg over vuurwerk.

Op dit moment mogen gemeenten wel vuurwerkvrije zones aanwijzen, maar ze kunnen niet een groot deel of de hele gemeente vuurwerkvrij maken. Het kabinet moet de gemeenten meer vrijheid geven om zelf te bepalen hoe ze de jaarwisseling in goede banen willen leiden, vindt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van deze partij.

In januari al vroeg ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb namens de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) om meer vrijheid in het bepalen van vuurwerkregels, om zo de overlast en schade te beperken.

Volgens de burgemeester was de schade alleen al aan gemeentelijke eigendommen in Rotterdam de afgelopen jaarwisseling 376.000 euro. De schade aan materialen van stadsvervoerder RET was deze keer bijna 40.000 euro.