Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat het kinderpardon te streng wordt gehanteerd.

Dat bevestigt het ministerie woensdag aan NU.nl.

De rechtbank in Den Haag oordeelde deze week dat een gezin uit Kazachstan op basis van het kinderpardon een verblijfsvergunning had moeten krijgen.

Het kinderpardon is een afspraak uit het regeerakkoord waarbij lang in Nederland verblijvende kinderen met hun gezin onder voorwaarden een verblijfsvergunning krijgen.

Zij moeten dan wel onder toezicht zijn gebleven van het Rijk, besloot het kabinet. De rechter vindt die eis echter te strikt, omdat er geen signalen zijn dat het gezin dat toezicht heeft gemeden. Het gezin was wel in beeld bij de lokale overheid.

De beroepsprocedure bij de Raad van State duurt volgens een woordvoerder van het ministerie normaalgesproken twintig weken.

Burgemeesters

Eerder was er in politiek Den Haag al discussie over de toezichtseis en ook veel burgemeesters spraken hun afkeer uit over de regel. VVD en PvdA bleven echter bij de afspraak om het pardon slechts te laten gelden voor wie onder rijkstoezicht was gebleven.

Teeven zegde al eerder toe zeventig gevallen van afgewezen verzoeken nader te bekijken.