Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) roept de gemeente Rotterdam op om de bezuinigingen van 13 miljoen op armoedebeleid te herzien.

"Het zou mooi zijn als de gemeente Rotterdam daar nog een keertje naar wil kijken", aldus de staatssecretaris. Het nieuwe college van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 in Rotterdam heeft de maatregelen ingeboekt.

Klijnsma deed haar oproep woensdagochtend tijdens het debat over armoedebeleid in de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord werd 100 miljoen vrijgemaakt voor armoedebeleid, maar gemeenten kunnen het geld uit het gemeentefonds ook inzetten voor andere zaken. Gemeenten hebben de vrijheid om het bedrag naar eigen inzicht te besteden. 

Zorgvuldig

De Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg van Werkgelegenheid en Economie laat in een reactie weten dat zijn gemeente "zeer zorgvuldig" naar het armoedebeleid kijkt.

"We werken aan een hervorming op armoedebeleid waardoor werken altijd loont en ondersteuning terechtkomt bij de Rotterdammers die het echt nodig hebben. Niet door afstandelijke regelingen, maar door maatwerk aan de keukentafel." 

Hoe het beleid er precies uit gaat zien, moet in de komende weken nog duidelijk worden. 

Kritiek

Klijnsma's partijgenoot in de Tweede Kamer Tunahan Kuzu maakte tijdens het debat een punt van de bezuinigingen op armoedebeleid. 

Kuzu kreeg van bijna alle aanwezige partijen kritiek, toen hij voorstelde om de beleidsvrijheid van gemeenten in te perken door het geld voor armoedebeleid te oormerken. 

Klijnsma maakte tijdens het debat duidelijk de beleidsvrijheid van gemeenten niet te willen beperken.

"Het geeft mij voorzichtig moed dat het leeuwendeel van de gemeenten aandacht besteed aan armoedebestrijding", aldus Klijnsma.

PvdA wil beleidsvrijheid gemeente inperken