Het is op dit moment "nog niet inzichtelijk'' hoeveel banen er in de gevangeniswereld verloren gaan door nieuwe maatregelen. 

Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer, die duidelijkheid had geëist. Het is domweg te vroeg, zo valt uit de brief op te maken.

Het zou volgens Teeven dan ook ''paniekvoetbal’' zijn om ''onvolledige, nog niet uitgekristalliseerde cijfers naar buiten te brengen''.

Aantallen geven kan pas bij de begroting voor volgend jaar, die in september verschijnt. Nu zijn er volgens de bewindsman alleen nog maar indicaties, hetgeen het ministerie dinsdag ook al aangaf.

Grof

In de media werd het aantal van 700 fte genoemd. ''Deze schatting is zeer grof en onvoldoende precies onderbouwd om nu als feit te presenteren'', zegt Teeven.

''Juist omdat ik niet onnodig onrust wil veroorzaken bij het personeel, dat immers al te maken heeft met de nodige veranderingen, is het publiceren van dergelijke cijfers pas verantwoord als zij volledig onderbouwd en definitief zijn en als het totaalbeeld bekend is'', aldus Teeven.

Er zijn wel lichtpuntjes, blijkt uit de beantwoording van de vele vragen die de partijen nog eens apart hadden gesteld. België wil ook in 2015 gebruikmaken van de gevangenis in Tilburg. En een afspraak met de spoorwegen (NS) biedt uitzicht op circa 150 vaste arbeidsplaatsen voor gevangenismedewerkers.