Oud-ministers en partijgenoten Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en Wouter Bos (Financiën) spraken elkaar fors tegen bij hun verhoor woensdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Toenmalig PvdA-leider Bos liet tijdens zijn verhoor blijken dat hij geen hoge pet op had van Vogelaar. Bij de onderhandelingen met de corporaties moest Bos haar geregeld bijspringen, vertelde hij.

Volgens Bos overschreed Vogelaar haar mandaat in haar poging geld los te peuteren voor wijkenaanpak, en koos ze steeds partij voor de woningcorporaties.

Het vierde kabinet-Balkenende kampte door een rekenfout in de kabinetsformatie met een gat van 1 miljard voor het woningbouwbeleid, erkende Bos eerder. Om dat op te lossen waren onderhandelingen met de corporaties nodig. Uiteindelijk is het geld grotendeels uit de schatkist betaald.

Touwtrekken

Vogelaar zelf had daarna een heel andere lezing. Ze stelt dat ze van haar partijgenoot geen enkele steun kreeg bij haar zoektocht naar geld voor de wijken. ''Het was steeds touwtrekken en bakkeleien.''

De oud-minister van WWI zei bij haar begin 2007 onaangenaam verrast te zijn geweest toen ze merkte dat haar in het regeerakkoord geen eigen budget was toebedeeld voor wijkenaanpak. ''Ergens een speerpunt van maken met een lege portemonnee is lastig'', zei ze.

Vogelaar betwijfelde ook of het gat van 1 miljard euro in de begroting voor woningbouwbeleid het gevolg was van een ambtelijke rekenfout in de kabinetsformatie, zoals Bos tegenover de enquêtecommissie verklaarde. Vogelaar hield tijdens haar verhoor ook de mogelijkheid van een bewuste keuze open.

Volgens Bos was het financiële gat overigens een probleem voor hemzelf als minister van Financiën, en niet voor Vogelaar.

Vertrouwen

Vogelaar ontkende niet dat ze in een gesprek met Bos en de topman van corporatiekoepel Aedes één lijn trok met de laatste. ''Dat zei iets over de goede samenwerking met Bos en mij, zal ik maar eufemistisch zeggen'', aldus Vogelaar.

Het vertrouwen tussen Bos en Vogelaar raakte uiteindelijk helemaal stuk. In november 2008 trad zij af. Dat gebeurde volgens Bos nadat ze in een debat over corporatie Woonbron en haar stoomschip Rotterdam Kamerleden had ''geschoffeerd''.

Vogelaar gaf toe dat ze in dat debat onverstandige dingen heeft gezegd, maar volgens haar zocht Bos ''een stok om de hond te slaan''. ''Hij vond me een lastige tante.''

Volgens Bos had ze al haar krediet verspeeld na het debat en ongelukkige mediaoptredens. Als PvdA-leider concludeerde Bos toen dat Vogelaar ''niet meer gezagsvol kon doorgaan''.