Het kinderpardon mag niet zo strikt worden uitgevoerd als staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil. 

Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

Het is volgens de rechter onterecht om een asielzoeker af te wijzen die niet in beeld was bij het Rijk, maar wel bij een gemeente. Er zijn in totaal honderd kinderen die wel bekend zijn bij een gemeente, maar niet bij het Rijk.

Kinderombudsman Marc Dullaert is blij met de uitspraak en denkt dat die voordelig kan uitpakken voor families in soortgelijke zaken. "Hier gaat een precedentwerking van uit", zei hij in het KRO-radioprogramma Ochtend van 4.

"Het is ook het hof in Den Haag, dat is een belangrijke rechtbank. De eerste zwaluw maakt natuurlijk nog niet de zomer, maar het is wel een goede stap vooruit."

Kazachstan

De rechter corrigeerde Teeven in een zaak over een gezin uit Kazachstan dat moest worden uitgezet. Het gezin was lange tijd niet in beeld bij het Rijk, maar heeft zich volgens de rechter niet actief aan het toezicht onttrokken.

Het gezin was uitgeprocedeerd en in januari 2010 had de Dienst Terugkeer en Vertrek een laatste gesprek met het gezin. Het dossier werd gesloten, maar het gezin werd niet ingelicht. 

Teeven heeft nog niet op de uitspraak gereageerd. Hij had eerder laten weten het kinderpardon niet aan te willen passen. "Laat helder zijn: het kabinet wil de regels van het kinderpardon en de regels niet veranderen", zei hij begin juni.

Onzekerheid

Vluchtelingenwerk Nederland spreekt van een ''hoopgevende uitspraak, maar de onzekerheid blijft''.

De rechtbank vindt het onterecht dat een gezin stond ingeschreven bij de gemeente, maar niet in beeld was bij het Rijk en daarom moet vertrekken. "Maar dat was ook juist de reden dat zeshonderd kinderen buiten het pardon vallen", legt een woordvoerster van Vluchtelingenwerk uit.

"Hier zijn meerdere zaken tegen aangespannen. Maar dat één rechter deze uitspraak doet, wil nog niet zeggen dat dat overal gebeurt of dat de Raad van State hierin meegaat, al hopen we dat natuurlijk wel."

Ondanks de uitspraak zitten asielzoekers nog altijd in een ''steeds langer wordende periode van onzekerheid'', benadrukt Vluchtelingenwerk Nederland. "Pas als ze hun vergunning in hun hand hebben, zijn ze overtuigd dat ze mogen blijven."