Als de banendoelstellingen voor arbeidsgehandicapten niet gehaald worden, zal niet automatisch de Quotumwet met bijbehorende boetes in werking treden.

Dat stelt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters nadat dinsdag het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Eerder werd steeds aangegeven dat de wet, die als stok achter de deur zou moeten gelden, automatisch in werking zou treden als de werkgevers niet het aantal beloofde banen zouden opleveren. 

Bedrijven vanaf 25 medewerkers zouden dan geconfronteerd kunnen worden met boetes van jaarlijks 5.000 euro per niet ingevulde werkplek.

Volgens de afspraken moeten de werkgevers in 2015 zorgen voor 6.000 banen voor arbeidsgehandicapten. Dit aantal loopt geleidelijk op tot 100.000 in 2025. Door de overheid moeten er tegen die tijd 25.000 banen gecreëerd zijn.

In de wet valt te lezen dat, indien de banencijfers niet zijn gerealiseerd, "na overleg met sociale partners en gemeenten de quotumheffing kan worden geactiveerd". 

Automatisme

Potters laat aan NU.nl weten dat daarmee het automatisme van tafel is. "Anders hoef je dat overleg ook niet te voeren", stelt hij.

In de wet staat dat bij dit overleg de monitorgegevens, verklarende factoren voor het niet halen van de aantallen en de beoogde activeringswijze kunnen worden besproken.

Potters wil dat bij dit overleg onder meer wordt gekeken naar het aanbod van arbeidsgehandicapten. "Als blijkt dat het aanbod te laag is voor de vraag is het niet redelijk om toch boetes te gaan innen", aldus de VVD'er.

Geen afstel

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stelde eerder op de dag tijdens een persbriefing dat wat haar betreft het overleg geen afstel betekent. 

"Als het aantal banen niet gehaald wordt is het altijd goed om met je gesprekspartners te spreken over wat precies de reden is dat het niet is gelukt. Ik vind het heel netjes om even om de tafel te zitten voordat we het quotum activeren", aldus de staatssecretaris.

Ook PvdA-Kamerlid John Kerstens stelt dat wat hem betreft het quotum niet "in", maar "na" overleg wordt geactiveerd en het automatisme dus blijft staan.