Roken wordt nu echt verboden in de gehele horeca, ook in kleine kroegen. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich daar dinsdag in een hoofdelijke stemming voor uitgesproken.

Er stemden 76 Kamerleden voor en 70 tegen. Daarmee vervalt de uitzondering voor de kleine kroegen die tot nu toe werd gemaakt. 

Omdat er geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de schadelijke gevolgen van meeroken, kon in de eenmanszaakjes nog gewoon worden gerookt terwijl dat in andere horecagelegenheden al niet meer mocht.

Onder meer VVD, SP en PVV willen dat zo houden. Zij vinden de aanpassing overbodig en betuttelend en menen dat de eigenaren van de kleine cafés zelf wel kunnen beslissen of in hun zaak gerookt mag worden.

Duidelijker

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorstanders van een algeheel rookverbod in de horeca (PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren) vinden dat het er alleen maar duidelijker door wordt als er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt.

Jongeren krijgen de duidelijke boodschap dat roken niet 'gewoon' is en de handhaving wordt eenvoudiger, menen zij. 

VVD-Kamerlid Arno Rutte liet vorige week al aan NU.nl weten dat hij zich tegen het voorstel van de staatssecretaris zou keren, omdat het volgens hem een niet-bestaand probleem zou oplossen. 

"Juist sinds de uitzondering voor de kleine horeca is de naleving van het rookverbod in cafés sterk verbeterd. Het is daarom onnodig de kleine ondernemer die het roken toestaat de duimschroeven aan te draaien", aldus Rutte.

Controleren

Door de uitbreiding van het rookverbod moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tweeduizend cafés meer controleren. Maar dat hoeft volgens Van Rijn niet ten koste te gaan van de controle op de verkoop van tabak aan jongeren.

Om roken onder jongeren te ontmoedigen, is in januari de leeftijd voor het verkopen van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. De controle daarop kan vaak worden gecombineerd met die op de naleving van het rookverbod. Met die gecombineerde controles zijn volgens Van Rijn hoopvolle resultaten geboekt.