De Europese Commissie moet net als de EU-lidstaten snijden in de eigen uitgaven. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTLZ.

De Europese Commissie wil de begroting voor volgend jaar met 5 procent verhogen ten opzichte van dit jaar en daarmee de marge tot het van tevoren vastgestelde plafond in één keer opgebruiken.

Nederland is daar met een aantal andere landen op tegen. Als er dan tegenvallers zijn heb je meteen een probleem, aldus Dijsselbloem.

''Dat vergt scherpere keuzes. Wij leggen de prioriteit bij onderzoek en innovatie en dat mag ten koste gaan van de uitgaven voor landbouw. Maar Brussel kan ook bezuinigen op het apparaat. Dat moeten alle overheden. Gewoon snijden in eigen uitgaven.''

Uitgaven

Dijsselbloem had eerder al gemeld dat het kabinet niet zal instemmen met de voorstellen uit Brussel om de uitgaven volgend jaar met 4,7 miljard euro te verhogen.

Een veto heeft Nederland niet, beslissingen hierover vallen met een zogeheten gekwalificeerde meerderheid. Dijsselbloem: ''Als genoeg landen met ons optrekken, dwingen we de Commissie.''

Als de verhoging van de Europese begroting wel doorgaat, moet Nederland netto 150 miljoen euro bijleggen.