De Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz is de komende 2,5 jaar de voorzitter van het Europees Parlement. Dinsdag stemde de meerderheid van het net geïnstalleerde Parlement in met zijn herbenoeming.

Al bij de eerste stemronde had Schulz de benodigde meerderheid aan stemmen. Hij kreeg 409 stemmen, terwijl hij aan 307 genoeg had voor een meerderheid.

De stemming, die geheim was, is het eerste wapenfeit van het nieuw verkozen Europees Parlement, dat dinsdagochtend geïnstalleerd werd in Straatsburg.

Vier Europarlementariërs hadden zich kandidaat gesteld voor de post, maar de uitverkiezing van Schulz komt niet als een verrassing. Er was voorafgaand al een deal gesloten tussen zijn fractie en de christendemocraten. Die twee politieke groepen hebben samen een meerderheid in het EU-parlement.

Schulz was vorige zittingsperiode al voorzitter van het Europees Parlement. Hij was in aanloop naar de Europese verkiezingen eind mei ook de topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten om de voorzitter te worden van de Europese Commissie.

Aangezien de sociaaldemocraten niet de grootste fractie zijn geworden in het EU-parlement werd Schulz het niet.

Geïnstalleerd

De eerste zitting van het nieuw verkozen Europees Parlement begon even na 10.00 uur met het spelen van een deel van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven, ook wel bekend als het Europees volkslied.

De Europarlementariërs hoeven anders dan bij nationale parlementen niet ingezworen worden. Er was dan ook geen speciale ceremonie.

Tijdens het spelen van het Europese volkslied keerde een deel van de Europarlementariërs zich af van het orkest. Het merendeel van het EU-parlement stond tijdens het spelen en applaudisseerde na afloop.

Voor 14 van de 26 Nederlandse Europarlementariërs is dit pluche nieuw, de anderen waren al eerder lid van het EU-parlement en zijn herkozen. De Partij voor de Dieren is de enige nieuwe Nederlandse partij in het EP.

28 landen

Het Europees Parlement telt 751 afgevaardigden uit de 28 landen van de Europese Unie. De zittingsperiode is vijf jaar. De christendemocraten met het Nederlandse CDA zijn de grootste fractie gebleven, ondanks zetelverlies. De parlementariërs vergaderen zowel in Brussel als in het Franse Straatsburg.