Het nieuw verkozen Europees Parlement is dinsdag geïnstalleerd in Straatsburg. 

Even na 10.00 uur werd de eerste plenaire zitting begonnen met het spelen van een deel van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven, ook wel bekend als het Europees volkslied.

De Europarlementariërs hoeven anders dan bij nationale parlementen niet ingezworen worden. Er was dan ook geen speciale ceremonie.

Tijdens het spelen van het Europese volkslied keerde een deel van de Europarlementariërs zich af van het orkest. Het merendeel van het EU-parlement stond tijdens het spelen en applaudisseerde na afloop.

Voor 14 van de 26 Nederlandse Europarlementariërs is dit pluche nieuw, de anderen waren al eerder lid van het EU-parlement en zijn herkozen. De Partij voor de Dieren is de enige nieuwe Nederlandse partij in het EP.

28 landen

Het Europees Parlement (EP) telt 751 afgevaardigden uit de 28 landen van de Europese Unie. De zittingsperiode is 5 jaar. De christendemocraten met het Nederlandse CDA zijn de grootste fractie gebleven, ondanks zetelverlies. De parlementariërs vergaderen zowel in Brussel als in het Franse Straatsburg.

Het eerste agendapunt voor de kersverse Europarlementariërs is de verkiezing van de voorzitter van het EU-parlement. Er zijn meerdere kandidaten, maar de Duitser en sociaaldemocraat Martin Schulz heeft de beste papieren op zak voor een herbenoeming. Hij heeft de steun van zijn eigen fractie en die van de christendemocraten. Samen zijn ze goed voor een meerderheid in het EU-parlement.