Het kabinet trekt vanaf volgend jaar 25 miljoen euro extra per jaar uit voor de veiligheidsdienst AIVD. 

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft dat aan de Tweede Kamer gemeld.

Het extra geld wordt vrijgemaakt vanwege ''toegenomen dreigingen'', aldus Plasterk in zijn brief.

''Jihadisten en terugkeerders uit oorlogsgebieden vormen een substantiële bedreiging voor ons land. Ook de onrust bij de buitengrens van Europa - zoals Oekraïne - en cyberdreiging zijn toegenomen.''

Slagkracht

Eerder afgesproken maatregelen die moesten leiden tot een bezuiniging door efficiencyverbetering blijven wel van kracht, aldus Plasterk. Dat betrof een besparing van 34 miljoen euro per jaar vanaf 2018, waarvan een groot deel al is ingevuld.

Overeind blijven 9 miljoen euro in 2017 en vanaf 2018 structureel 11 miljoen per jaar aan besparingen. Die moeten naast meer doelmatigheid ook worden gehaald doordat de AIVD en de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD samen in een gebouw komen te zitten. De 25 miljoen euro die er vanaf 2015 extra bijkomen, worden toegevoegd aan ''de operationele slagkracht'', stelt een woordvoerder van het ministerie in een toelichting.

Slagkracht

"Ingestelde maatregelen zoals efficiencyverbetering en de voorgenomen verhuizing van de AIVD naar een locatie samen met de MIVD blijven staan", schrijft Plasterk maandag. "Met deze intensivering wordt de operationele slagkracht van de AIVD versterkt."

"Jihadisten en terugkeerders uit oorlogsgebieden vormen een substantiële bedreiging voor ons land. Ook de onrust bij de buitengrens van Europa - zoals Oekraïne - en cyberdreiging zijn toegenomen", aldus een persbericht van Plasterks ministerie. Het dreigingsbeeld is sinds de start van dit kabinet in 2012 "steeds negatiever" geworden.

Eerder afgesproken maatregelen die moesten leiden tot een bezuiniging door efficiencyverbetering blijven wel van kracht, aldus Plasterk. Ook is het nog steeds de bedoeling dat de AIVD en de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD samen in een gebouw komen te zitten.

Hennis

Plasterks besluit, dat hij mede namens minister van Defensie Jeanine Hennis (verantwoordelijk voor de MIVD) bekendmaakt, komt nadat de AIVD maandagochtend meldde dat de afgelopen twee jaar al veertien Nederlandse jihadstrijders zijn omgekomen in Syrië en Irak.

Volgens Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), is de dreiging van teruggekeerde jihadisten in Nederland zorgelijker dan ooit.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde maandag al aan dat het kabinet alle beschikbare middelen in zal zetten om de "veelomvattende" terroristische dreiging van jihadisten aan te pakken.

Kamerleden

Toch zijn de zorgen van de Tweede Kamer nog niet helemaal weggenomen. Klaas Dijkhoff (VVD) noemt de investering ''verstandig’’, maar benadrukt dat het geld ten goede moet komen aan operaties van de AIVD. De VVD is nog steeds voorstander van de bezuinigingen op de niet-operationele posten, zoals huisvesting en een efficiëntere organisatie.

Het CDA wijst erop dat de door Plasterk aangekondigde investering betekent dat er nog steeds 9 miljoen wordt bezuinigd op de AIVD. De christendemocraten willen dat de bezuinigingen ongedaan worden gemaakt en er extra middelen vrijkomen voor de dienst.

Gerard Schouw (D66) beschouwt de investering als een ''verstandige eerste stap’’, maar is ook nog enigszins wantrouwig. Volgens Schouw is de AIVD door de bezuinigingen zo uitgekleed dat het water de dienst inmiddels aan de lippen staat.

Regeringspartij PvdA en de grootste oppositiepartij SP toonden zich wel tevreden. 

Woensdag vindt er een debat plaats tussen Plasterk en de Tweede Kamer over de AIVD.