Het Wallenproject, het project waarbij de Wallen in Amsterdam worden opgeknapt, gaat de komende jaren zeker 140 miljoen euro kosten.

Dat meldt Trouw zaterdag, op basis van vertrouwelijke stukken van de projectgroep die het Wallenproject vlot moet trekken.

Het grootste gedeelte van de 140 miljoen komt bij de gemeente Amsterdam terecht.

Ex-wethouder Lodewijk Asscher van de PvdA begon met het project om de Wallen leefbaarder te maken. Daarvoor werden prostitutiepanden en coffeeshops opgekocht en van bestemming veranderd.

Sinds het vertrek van Asscher gebeurt er echter weinig meer. Het geld om panden te kopen, is volgens de krant op.

1012 Inc.

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zou al een jaar proberen het vastgoedbedrijf 1012 Inc. op te richten, voor het beheer van de panden in het gebied.

Het bedrijf is vernoemd naar het postcodegebied van de Wallen en moet ontstaan uit de vastgoedbedrijven NV Stadsgoed en NV Zeedijk. Maar volgens de krant is er weinig animo voor het project.

Trouw schrijft dat het bedrijf financieel niet "stevig" genoeg is en dat het investeerders weinig rendement kan bieden. ABN Amro en Nationale Nederlanden zouden daarom uit het project willen stappen.

Rekening

De gemeente Amsterdam moet grootaandeelhouder worden in 1012 Inc., maar volgens ABN Amro krijgt de gemeente "een flinke rekening" als het dat plan doorzet.

Burgemeester Eberhard van der Laan laat aan Trouw weten zich niet te "herkennen" in de kostenpost van 140 miljoen euro. "Dan worden onjuiste bedragen bij elkaar opgeteld."