Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) hebben jarenlang kosten van hun buitenlandse reizen laten betalen door het bedrijfsleven. Dat mocht, indien zij werden uitgenodigd om een rondleiding te houden.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

De hoogste ambtenaar Leon van Halder zou bijvoorbeeld in een hotel aan de Côte d’Azur op kosten van het automatiseringsbedrijf Unisys zijn verbleven. De vliegreis was het enige dat betaald werd door het ministerie.

De top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) lag vorige week ook onder vuur. De dienstreizen van de NZa werden betaald door bedrijven waarop de NZa toezicht hield of opdrachten verstrekte.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaf toen aan over de regels van dienstreizen te willen praten en reageerde met de uitspraak: "VWS betaalt de kosten zelf en dat is niet voor niks, wij willen onafhankelijk zijn. Dat zal ik ook aangeven in een gesprek met de nieuwe voorzitter van bestuur.''

Schippers’ woordvoerder meldt zaterdag in het NRC dat het de algemene lijn was tot het najaar van 2012 om de deelname- en verblijfskosten door de uitnodigende partij vergoed te krijgen bij VWS. "Vanaf september 2012 hanteert VWS de lijn dat ook in zulke gevallen VWS de deelname- en verblijfskosten voor eigen rekening neemt."

Dinsdag debatteert de Kamer over de onjuiste declaraties van de NZa.