Oud-premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker is de goede man op de goede plek. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag voor aanvang van overleg met zijn collega-regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie. 

De EU-leiders zullen de Luxemburger gaan voordragen als voorzitter van de Europese Commissie. Dit ondanks verzet van de Britten en de Hongaren. Zij zien niets in deze benoeming.

''Nederland steunt Juncker. Omdat wij denken dat tegen de agenda die zich nu vormt, de man kennende en ook kijkend naar het politieke klimaat zoals dat er nu is, dat dit de goede man op de goede plek is'', aldus Rutte.

Wel blijft de premier erbij dat het geen automatisme is dat de topkandidaat van de grootste politieke fractie in het Europees Parlement de voorzitter van de commissie wordt. Het zijn de EU-lidstaten die met de voordracht komen, onderstreept Rutte.

Uniek

De premier noemde het ''uniek'' dat de EU-landen eerst gesproken hebben over de prioriteiten van de EU voor de komende jaren voordat er gesproken is over de topbanen in Brussel.

''Die mensen die de functies gaan bekleden, moeten we niet belangrijker maken dan de inhoud. Daar gaat het om en dat ontwikkelt zich in de goede richting. Europa moet gaan over een aantal grote dingen, niet over gedoe.''

Nederland zal vrijdag niet het initiatief nemen om ook andere sleutelposten in Europa veilig te stellen. ''Als andere collega's daar over willen praten, is dat prima, maar Nederland zal daar niet op aandringen.'' Naast het voorzitterschap van de Europese Commissie moeten er ook nieuwe EU-commissarissen worden gezocht, maar ook opvolgers voor EU-buitenlandchef Catherine Ashton en EU-president Herman Van Rompuy.

Cameron

De Britse premier David Cameron volhardt in zijn strijd tegen de Luxemburger Jean-Claude Juncker als de beoogde voorzitter van de Europese Commissie. 

Voorafgaand aan overleg in Brussel met de andere regeringsleiders en staatshoofden van de EU over deze kwestie zei Cameron dat er ''dagen zijn om vast te houden aan je principes, ook al zijn de kansen overweldigend tegen je. Vandaag is zo'n dag.'' Hij zal dan ook tegen de voordracht van Juncker stemmen.

Oude Europa

Juncker is volgens de premier het toonbeeld van het 'oude Europa'. ''Hij stond in het hart van het project om de macht van Brussel te vergroten en de macht van de lidstaten te verkleinen.'' Juncker is daarom ongeschikt om Europa de toekomst in te leiden, aldus Cameron.

Bovendien vindt hij het onbegrijpelijk dat de EU-leiders zich Juncker laten opdringen door het Europees Parlement (EP) als de topkandidaat van de grootste fractie in Europa. Het zijn de lidstaten die de nominatie doen en niet het EP. ''Zeker voor een dergelijke belangrijke positie in Europa.''

Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban zal ook stemmen tegen Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Dat zei Orban vrijdag in een interview met de Hongaarse nationale radio. ''Ik zal deze beslissing niet steunen'', aldus de regeringsleider.

Orban weet dat zijn verzet vermoedelijk weinig zal uithalen. "Juncker wordt vrijdag waarschijnlijk met overweldigende meerderheid gekozen", zei hij. De Hongaar verklaarde opnieuw dat Boedapest tegen ''stiekeme'' veranderingen is van het EU-verdrag.