Ziekenhuizen mogen winst gaan maken en die uitkeren aan investeerders. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft donderdagavond ingestemd met een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers daarvoor.

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Onder meer de SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn tegen, omdat ze vinden dat geld voor de zorg ook echt aan zorg moet worden besteed.

Minister Schippers denkt dat ziekenhuizen voor bijvoorbeeld pensioenfondsen een aantrekkelijke investering kunnen zijn. Volgens haar wordt de kwaliteit van de zorg beter als het investeringsklimaat gunstiger is.

De bewindsvrouw wil wel duidelijke voorwaarden stellen aan het uitkeren van winst in de ziekenhuiszorg. Buitenlandse investeringsmaatschappijen worden bijvoorbeeld buitengesloten. Het plan moet nog wel door de Eerste Kamer.

Omstreden

Het onderwerp is omstreden en zorgt al jaren voor ideologische conflicten. VVD en D66 zijn van oudsher voorstander. De partijen vinden dat banken te terughoudend zijn met leningen aan ziekenhuizen en zoeken naar manieren om private partijen te laten investeren in ziekenhuizen.

De SP daarentegen is principieel tegen. "De zorg is geen markt", vindt Kamerlid Renske Leijten. Zij verwacht dat de kwaliteit van de zorg zal afnemen. De PvdA, PVV en het CDA hebben de afgelopen jaren geschipperd met hun standpunt.

De PVV en het CDA zijn nu tegen. Of de CDA-fractie in de Eerste Kamer meegaat in dat verzet is volgens de krant nog maar de vraag. Een enkele CDA-senator zou al hebben laten weten voor het plan te zijn.