Verwacht wordt dat vrijdag op  de EU-top de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker door de Europese Raad naar voren wordt geschoven als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Daarnaast worden associatieverdragen getekend met Oekraïne, Moldavië en Georgië. Die moeten de drie voormalige Sovjetrepublieken weer een stapje dichter bij de EU brengen. 

Juncker is inmiddels de gedoodverfde opvolger van José Manuel Barroso. Bijna alle Europese leiders staan achter zijn benoeming. Juncker was als leider van de fractie die in mei in de verkiezingen voor het Europees Parlement de grootste werd, de belangrijkste kandidaat voor het voorzitterschap.

Hij weet zich gesteund door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die aanvankelijk een eigen kandidaat naar voren leek te willen schuiven, maar toch inbond en Juncker de geschiktste persoon noemde. 

Tegenstand

De grootste tegenstander is de Britse premier David Cameron. Die ziet de Luxemburger als een exponent van het Europa dat hij verfoeit, maar zijn weerstand lijkt gebroken. Als laatste middel ter voorkoming van gezichtsverlies kan hij vrijdag voorstellen over de voordracht van Juncker te stemmen. Hij zal zich in dat geval dan wel realiseren dat hij alleen komt te staan of hooguit de in Europa in ongenade gevallen Hongaarse premier Viktor Orban aan zijn zijde weet. 

Premier Mark Rutte (VVD) liet eerder deze week in de Tweede Kamer weten achter de Luxemburger te staan. Rutte wees op de "enorme bak ervaring" van de 59-jarige Juncker, die negentien jaar premier van Luxemburg is geweest, en daarnaast jarenlang voorzitter van de Eurogroep. "Ik ben op hem gesteld", zei Rutte. 

Europees Parlement

Als de Europese leiders Juncker inderdaad vrijdag presenteren als hun gewenste kandidaat voor het voorzitterschap, is het daarna aan het Europees Parlement om met zijn benoeming in te stemmen. 

De associatieverdragen met de drie voormalige Sovjetstaten noemde Barroso eerder deze week een "historisch" moment. Volgens Barroso zijn de akkoorden een teken dat de drie landen de goede weg zijn ingeslagen en een symbool van hun "vastberadenheid nader tot de Europese Unie te komen".