GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is door fractievoorzitter Bram van Ojik per direct een maand geschorst, om speculaties over haar rol in het lekken van de sollicitanten voor de functie van Nationale Ombudsman te voorkomen.

Dat meldt Groenlinks donderdag in een verklaring.

Voortman werd eerder door De Telegraaf genoemd als mogelijk lek van de lijst van sollicitanten aan onder meer NU.nl.

Van Ojik stelde intern onderzoek in nadat het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, een onderzoek door de Rijksrecherche instelde naar het lek.

Daaruit blijkt volgens Van Ojik dat niemand bij de fractie betrokken is bij het lekken naar de pers, maar dat Voortman wel de vertrouwelijke namen in de fractie heeft gedeeld.

"Zij en ik betreuren dat ten zeerste, dit had niet mogen gebeuren", aldus Van Ojik. Het zomerreces, dat eind volgende week begint, is niet meegerekend bij de schorsing.

Een woordvoerder van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg laat weten dat zij het besluit van GroenLinks respecteert.

Rijksrecherche

Het onderzoek dat de Rijksrecherche heeft ingesteld naar het lek gaat ondanks de schorsing door. Naast de naam van ANWB-chef Guido van Woerkom lekten twee andere kandidaten voor de functie van ombudsman uit. Het ging om Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. 

Hun namen stonden op een geheime lijst die Kamerleden vertrouwelijk konden inzien. Uiteindelijk werd Van Woerkom benoemd als ombudsman, maar hij trok zich terug nadat hij in opspraak was gekomen. Het komt niet vaak voor dat de Kamer de Rijksrecherche inschakelt om het uitlekken van informatie te onderzoeken.

Donderdagochtend liet Voortman weten het onderzoek van de Rijksrecherche met vertrouwen tegemoet te zien. Ze ontkende schuldig te zijn aan het lekken van de vertrouwelijke informatie.

Van Miltenburg onderzoekt lek kandidaten Ombudsman