Het kabinet krijgt dit jaar tweehonderd miljoen euro minder binnen aan brandstofaccijns dan voorzien.

Dat blijkt uit informatie die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit CBS-cijfers bleek in april dat de accijnsverhoging op lpg en diesel niet alleen nadelig uitpakt voor pomphouders aan de grens, maar ook voor de Staat.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) bestreed dat. Volgens Wiebes heeft de tegenvaller 'geen snars' te maken met de accijnsverhoging die op 1 januari is ingegaan. De verwachte opbrengst is naar beneden bijgesteld omdat er minder accijns op benzine binnenkomt. Die accijns is niet verhoogd.

Schatkist

De accijnsverhoging op diesel heeft in de eerste vier maanden van dit jaar 73 miljoen euro extra opgeleverd voor de schatkist, aldus Wiebes donderdag tijdens een Kamerdebat over de omstreden accijnsverhoging.

Volgens de staatssecretaris levert de maatregel het kabinet dus wel degelijk extra geld op, zelfs nu er in Nederland minder getankt wordt. Het nu alsnog terugdraaien van de accijnsverhoging zou de overheid geld kosten, zei Wiebes.

Wiebes herhaalde dat hij niet voelt voor compensatie van de pomphouders in de grensregio, die naar eigen zeggen ernstig gedupeerd zijn als gevolg van de accijnsverhoging. Een compensatieregeling wordt een 'grote nachtmerrie' vanwege de grote hoeveelheid administratie die vereist is om aan Europese regels te voldoen.

Bevolkingskrimp

Wiebes zinspeelde er wel op dat het kabinet van de zomer maatregelen aankondigt om de economie te stimuleren in gebieden waar sprake is van bevolkingskrimp, waartoe ook de grensregio's behoren.

De oppositiepartijen CDA, PVV en SP lopen al maanden te hoop tegen de accijnsverhoging. Die zou leiden tot massaal tanken over de grens, dus minder inkomsten voor het Rijk en grote problemen voor pomphouders en andere winkels in de grensstreek.

Meerderheid

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt niet dat de verhoging van de accijns op diesel en lpg moet worden teruggedraaid. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de aanpak van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD), evenals de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is het terugdraaien van de accijnsverhoging een schijnoplossing. "Het is een illusie om te denken dat als je die paar cent er weer afhaalt, alle problemen in de grensregio's zijn opgelost." De PvdA wil, net als de VVD, dat er maatregelen komen die de economie in de grensregio's in het algemeen stimuleren.

Wiebes zei dat de accijnsverhoging 'niet zijn favoriete maatregel' is, maar nodig was om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

In de kou

"Het is zeer onbevredigend om ondernemers op deze manier in de kou te laten staan", zegt voorzitter van ondernemersvereniging ONL Hans Biesheuvel in een reactie. "Ik vrees dat een golf aan faillissementen zich nu daadwerkelijk zal voltrekken aan de grens."

"De grensondernemers die ik spreek hebben veelal meer dan 30 procent omzetverlies met uitschieters tot 70 procent. Ondernemers in de grensstreek die door de maatregel hun omzet hebben zien kelderen moeten worden gecompenseerd."