Nederland overweegt nieuwe steun aan de Oekraïense strijdkrachten. Het kan dan gaan om hulp bij de verdere professionalisering van het verzwakte leger.

Nederland kan bijvoorbeeld weer helpen bij de begeleiding van overbodige soldaten die terugkeren in de burgermaatschappij. 

''Daar is Nederland goed in. We hebben al heel veel expertise opgebouwd bij bijvoorbeeld het democratiseren van strijdkrachten", aldus minister Frans Timmermans. 

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken sprak woensdag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.​ Zijn aankondiging volgt op het besluit van de NAVO eerder woensdag om nieuwe fondsen op te zetten waarmee onder meer de structuur van de Oekraïense strijdkrachten moet worden verbeterd.

Minderen

Timmermans zegt ook dat de Russen nu echt moeten laten zien dat ze de spanningen rond het buurland Oekraïne willen verminderen. 

Eind deze week is er een Europese top waar tot strengere sancties tegen Moskou kan worden besloten. Op woorden moeten de juiste daden uit Moskou volgen. ''Het is een kwestie van uren'' voor de Russen om te laten zien dat zij bereid zijn de spanningen af te bouwen, aldus Timmermans.

Kerry

Zijn Amerikaanse collega John Kerry eiste ook concrete stappen van Moskou. President Vladimir Poetin zou bijvoorbeeld de Oekraïense rebellen kunnen oproepen hun wapens neer te leggen, zo stelde Kerry.

De Amerikaanse bewindsman verwelkomde het besluit van het Russische parlement om een volmacht in te trekken voor een mogelijk militair optreden in Oekraïne. ''Maar dat kan binnen 10 minuten worden teruggedraaid'', relativeerde Kerry meteen. Poetin zal met daden moeten bewijzen dat hij de separatisten niet meer steunt, aldus de minister.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne