Rutte steunt Juncker als voorzitter Europese Commissie

De Nederlandse regering steunt de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

Dat maakte premier Mark Rutte woensdag bekend tijdens het Kamerdebat in aanloop naar de Europese Top van donderdag en vrijdag.

De regeringsleiders zullen vrijdag vermoedelijk een knoop doorhakken over de opvolger van José Manuel Barroso. Het Europees Parlement zal twee weken later ook het fiat moeten geven over de benoeming van Juncker.

Volgens Rutte is de inhoud leidend bij de keuze voor de christendemocraat Juncker. Hij roemde zijn ervaring en stelde dat er overeenstemming mogelijk is over de inhoudelijke agenda voor de komende jaren.

Bovendien is er volgens de premier momenteel geen reëele andere optie, gezien de verhouding in het Europees Parlement. Rutte wees er op dat hij en Juncker het afgelopen jaren "overwegend" eens waren.

Cameron

Sommige partijen spraken in het debat zorgen uit over de benoeming van Juncker en de positie van het Verenigd Koninkrijk.

De Britse premier David Cameron heeft al laten weten tegen de benoeming van Juncker te zijn. De ChristenUnie vreest dat de benoeming van Juncker een belangrijke stap is op weg naar het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Rutte zei met Cameron op te willen trekken om inhoudelijk samen te werken.

De belangrijkste kritiek op Juncker is dat hij geen vernieuwer is, terwijl de kritiek op de EU de laatste jaren alleen maar sterker is geworden en anti-EU-partijen terrein winnen.

Uitruil

Rutte zei verder dat hij niet akkoord zal gaan met een uitruil, waarbij de begrotingsregels zullen worden losgelaten om de benoeming van Juncker als voorzitter van de Europese Commissie mogelijk te maken.

"Ik wil op geen enkele manier afspraken maken over flexibilisering of aanpassing van de begrotingsregels om de benoeming van een kandidaat mogelijk te maken", aldus Rutte.

Afgelopen dagen leken de sociaaldemocraten in Europa in te zetten op versoepeling van de begrotingsregels om landen meer ruimte te geven om orde op zaken te stellen. Ze zouden dit als voorwaarde hebben gesteld om Juncker te kunnen steunen.

Enige ruimte

Rutte wees er wel op dat er binnen het Stabiliteits- en Groeipact, waarin de begrotingsnorm van maximaal 3 procent begrotingstekort is opgenomen, "enige ruimte voor maatwerk" bestaat.

PvdA-Kamerlid Marit Maij stelde tijdens het debat dat er een verkeerd beeld is ontstaan dat de sociaaldemocraten de begrotingsregels zouden willen versoepelen.

Volgens haar past het binnen de regels dat landen meer tijd krijgen. Wel moeten ze dan werk maken van hervormingen, bijvoorbeeld op het terrein van de arbeidsmarkt.

Horrorscenario

VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemde het woensdagochtend op NU.nl een 'horrorscenario' als de begrotingsregels zouden worden versoepeld. Ook CDA en D66 zijn fel tegenstander van het laten vieren van de teugels.

"Dit is niet alleen een volstrekt verkeerd signaal richting landen die wel hervormen maar ook slecht voor de stabiliteit en geloofwaardigheid van de euro", aldus Verheijen.

Enkele Europese landen, zoals Italië en Frankrijk, hebben moeite om aan de begrotingsafspraken te voldoen, gezien de achterblijvende economische groei.

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom pleitte er zaterdag al voor dat deze landen binnen de Europese begrotingsregels meer tijd zouden moeten krijgen om hervormingen door te voeren. 

Samsom deed zijn uitspraak na overleg met sociaaldemocratische leiders in Parijs. Hij vindt dat Italië meer tijd moet krijgen om de begroting op orde te brengen als de arbeidsmarkt wordt hervormd.

En voor Frankrijk geldt hetzelfde, op voorwaarde dat president François Hollande hervormingen doorvoert. "Bijvoorbeeld door de lasten op arbeid te verlagen", aldus Samsom zaterdag.

Tip de redactie