Het kabinet is niet tegen een geschillenmechanisme in het vrijhandelsverdrag waar de Europese Unie en de Verenigde Staten momenteel over onderhandelen. 

Als het erin komt moet het wel worden aangepast, aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de Investor-State Dispute Settlement (ISDS) kunnen buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om aanklagen. Ploumen is ''van mening dat internationale arbitrage toegevoegde waarde kan hebben'' in het vrijhandelsverdrag, de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Vrees

Bij bedrijven, politieke partijen en maatschappelijke organisaties bestaat onder meer de vrees dat door de arbitragecommissie een "Amerikaanse claimcultuur" wordt geïntroduceerd.

In verband met deze zorgen heeft de minister onderzoek laten doen naar de arbitrage. De onderzoekers zien geen reden voor het ontstaan van zo'n claimcultuur.

Risico's

''Er is goed gekeken naar de risico’s en de voordelen van afspraken over arbitrage in het TTIP-verdrag. Het toont aan dat de risico’s voor Nederland beperkt zijn. Het merendeel van de aanbevelingen om deze regeling beter vorm te geven, onderschrijf ik'', aldus Ploumen.

Uit het onderzoek blijkt dat de financiële risico's van arbitrage voor Nederland beperkt zijn.

Ploumen wil een mogelijk ISDS in het vrijhandelsverdrag op een aantal punten aanpassen. Zo moet volgens haar de geschillencommissie minder makkelijk toegankelijk worden voor brievenbusmaatschappijen.

Verder moet sneller duidelijk worden of een claim gegrond is en moet vaker worden ingezet op mediation. Ook moet de geschillencommissie transparanter worden.