De PVV is er niet in geslaagd om op tijd een fractie te vormen met zes andere gelijkgestemde partijen in het Europees Parlement.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders maandagavond laten weten. Hij is er wel van overtuigd dat het later dit jaar alsnog gaat lukken om een fractie te vormen.

Daarvoor zijn ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig. Het was maandag de laatste dag voor de vorming van nieuwe fracties in het Europees Parlement.

De PVV gaat volgens Wilders gewoon door met de samenwerking met het Franse Front National (FN), de Italiaanse Lega Nord, het Oostenrijkse FPÖ en het Belgische Vlaams Belang. In de afgelopen weken zochten de PVV en FN nog naar twee andere partijen. 

Elke prijs

''De PVV wil graag een fractie vormen, maar niet tegen elke prijs. Zo is samenwerken in een fractie met Janusz Korwin-Mikke van de Poolse KNP een brug te ver voor ons", zegt de PVV-leider.

"De samenwerking van de PVV met FN, Lega Nord, FPÖ en Vlaams Belang zal met kracht worden voortgezet. Ook buiten een formele fractie om, met als doel later dit jaar met nieuwe partners erbij alsnog een fractie te kunnen vormen.''

Antisemitisch

De Poolse partij KNP (Congres van Nieuw Rechts) wordt in de media als extreemrechts bestempeld. Partijleider Korwin-Mikke pleitte voor afschaffing van het stemrecht voor vrouwen en uitte zich ook antisemitisch.

Als fractie in het EU-parlement kun je meer invloed uitoefenen en is er ook meer geld beschikbaar. Bovendien worden de belangrijke banen zoals de voorzitterschappen van commissies verdeeld over de fracties, maar ook de te onderhandelen rapporten.

'Wilders met Poolse partij in Europese fractie'