Het kabinet onderzoekt de wenselijkheid en mogelijkheid van een nieuwe, beperkte missie om Afghaanse militairen en politieagenten in het noorden van Afghanistan te trainen. 

Dat hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) maandag officieel aan de Tweede Kamer gemeld.

Het gaat om een bijdrage aan de NAVO-missie die in 2015 begint. Als het kabinet er heil in ziet, zullen de Nederlanders er samen met Duitsers actief worden.

Om hoeveel Nederlandse militairen het zou gaan, staat niet in de brief. De ministers schrijven dat het onderzoek naar een Nederlandse bijdrage kan uitmonden in een positief of een negatief besluit.

Maandagochtend kwam de Volkskrant met de berichtgeving dat het kabinet een nieuwe missie zou overwegen om te voorkomen dat islamitische extremisten daar de macht grijpen. De beoogde Nederlandse bijdrage zou onderdeel zijn van het nog te starten NAVO-trainingsmissie 'Resolute Support'.

Kunduz

Nederlandse militairen waren eerder in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz actief. Momenteel zijn er nog vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen operationeel vanuit de noordelijke stad Mazar-e-Sharif voor de bescherming van de internationale troepenmacht. In juli komt er na twaalf jaar een einde aan hun inzet.

Vanaf 2015 is de veiligheid in Afghanistan niet meer de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap, maar van Afghanistan zelf. De nieuwe NAVO-missie heet Resolute Support en richt zich op de training, advisering en assistentie van het ,,hogere kader'' van de strijdkrachten en de politie, aldus de ministers.

Plaats Afghanistan-missie is vertrouwd voor Nederland