Het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer op dinsdagmiddag gaat veranderen. Dat wil een ruime meerderheid van de Kamer zelf, zo bleek maandag tijdens een Kameroverleg over de begroting voor het komende jaar.

Het vragenuur moet wat de partijen betreft actueler, relevanter en ook attractiever worden voor burgers, die het kunnen volgen op televisie.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg komt in september met een notitie over de mogelijkheden. Ze hoopt dat de Kamer het voorstel eind dit jaar heeft afgerond zodat het vragenuurtje nieuwe stijl in 2015 kan beginnen.

In het wekelijkse vragenuur vragen Kamerleden mondeling opheldering over een bepaalde kwestie aan de verantwoordelijke minister of staatssecretaris.

(Spoed)debatten

Verder wil de Kamer de eigen procedure om (spoed)debatten aan te vragen, wijzigen. Van Miltenburg maakt zich grote zorgen over de lange lijst met aanvragen, die ze amper krijgt ingedeeld in de drie dagen dat de grote zaal wordt gebruikt. Daardoor duurt het soms erg lang voordat het debat plaatsheeft.

Partijen kunnen met dertig leden een debat op korte termijn aanvragen, maar de Kamer verhoogt dat mogelijk tot veertig leden.