Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil weinig kwijt over een mogelijke nieuwe missie naar Afghanistan.

Als het kabinet daarover iets heeft besloten, dan wordt eerst de Tweede Kamer geïnformeerd, zei Hennis maandag.

De bewindsvrouw wilde tegenover de camera van de NOS alleen kwijt dat de NAVO momenteel aan het plannen is voor een bijdrage na 2014.

Daarover zijn een aantal jaren geleden afspraken gemaakt. "Die planning is op dit moment gaande. En als het kabinet iets heeft mede te delen, dan sturen wij allereerst een kennisgevingsbrief naar de Tweede Kamer."

De Volkskrant schreef maandag op basis van bronnen dat Nederland en andere westerse landen een nieuwe militaire missie in Afghanistan voorbereiden. De operatie zou moeten voorkomen dat Afghanistan net als Irak wordt overgenomen door islamitische extremisten.

Positief

D66-leider Alexander Pechtold staat positief tegenover een Nederlandse bijdrage aan een nieuwe Afghanistanmissie. Hij zei dat maandag in het VARA-radioprogramma De Nieuws BV.

''Je moet altijd naar de voors en tegens kijken, maar ik sta er in principe positief tegenover'', zei Pechtold in de uitzending. Aanleiding is berichtgeving dat Nederland en andere westerse landen een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan voorbereiden. Het kabinet zou overwegen om vanaf volgend jaar circa honderd militairen naar Afghanistan te sturen.

Volgens Pechtold was vanaf het begin van de missies in Afghanistan duidelijk dat de doelen daar niet in 1 of 2 jaar geregeld zouden zijn. ''Je ziet het ook in Irak. Je denkt dat je weg kunt, maar dan kan het toch niet. Het zijn haarden van onrust.''

'Open'

Een andere oppositiepartij, de ChristenUnie, laat weten ''open'' in de kwestie te staan. ''Dat we het land niet kunnen loslaten, spreekt me aan'', zegt Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen er niet inhoudelijk op ingaan. Ik wacht het standpunt van het kabinet af, aldus VVD'er Han ten Broeke. Volgens Michiel Servaes (PvdA) is het nog ''te vroeg'' om iets te kunnen zeggen over een Nederlandse bijdrage aan een missie na dit jaar.

Nederlandse militairen waren eerder in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz actief. Momenteel zijn er nog vier Nederlandse F-16's operationeel in Mazar-e-Sharif voor de bescherming van de internationale troepenmacht. In juli komt er na twaalf jaar een einde aan hun inzet.

Tijdens de NAVO-top in het Amerikaanse Chicago in 2012 heeft Nederland al wel 90 miljoen euro toegezegd voor de Afghaanse politie en strijdkrachten voor de jaren 2015 tot en met 2017.