Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft helemaal niet willen beweren dat mensen hun pensioen moeten aanvullen met de opbrengst van een moestuin.

Uitspraken die ze daarover zaterdag deed in het AD waren ''niet handig''.

Klijnsma heeft dat maandag laten weten in reactie op de commotie die over haar uitspraak ontstond. PvdA-voorzitter Hans Spekman noemde haar woorden ''stom'' en de SP wil de staatssecretaris dinsdag naar het vragenuurtje van de Tweede Kamer roepen.

''Uiteraard heb ik niet het beeld willen oproepen dat mensen een moestuin nodig hebben als aanvulling op hun pensioen. In het interview heb ik duidelijk willen maken dat het een goed idee is als men nadenkt over de eigen oudedagsvoorziening'', zegt Klijnsma. 

''Daarbij heb ik verwezen naar mensen die zeggen het goed voor elkaar te hebben. Ze hebben hun huis afbetaald, waardoor ze lage woonlasten hebben en goed kunnen rondkomen van hun AOW. Dat moestuintje zien zij als een extraatje.''

Klijnsma steekt de hand in eigen boezem. ''Het voorbeeld van die moestuin was niet handig, want het leidt de aandacht af van waar het in het interview over ging, namelijk dat we in Nederland een prima pensioenstelsel hebben. Om dat ook in de toekomst zo te houden moeten we met elkaar het gesprek aan blijven gaan. Mede daarom heeft het kabinet de brede toekomstdiscussie aangekondigd.''

Bekijk beelden: