Het ministerie van Defensie moet voorkomen dat het verwikkeld raakt in langdurige juridische procedures met veteranen. 

Daarvoor pleitte maandag een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens overleg met minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) over de Veteranennota.

Vorig jaar kwam Dutchbat-veteraan Dave Maat met het ministerie tot een regeling, maar hier ging wel meer dan tien jaar juridische strijd aan vooraf. Hij raakte tijdens zijn uitzending naar Srebrenica getraumatiseerd. Hij wilde een vergoeding van Defensie omdat de nazorg gebrekkig zou zijn geweest. De hoogste rechter gaf hem gelijk.

''Kunnen zaken sneller, met iets meer empathie'' worden afgerond, vroeg Angelien Eijsink (PvdA). Ook André Bosman van de VVD wil dat in individuele zaken ''zo snel mogelijk'' tot een overeenkomst wordt gekomen.

Hanke Bruins Slot (CDA) en Jasper van Dijk (SP) vinden eveneens dat zaken uit de juridische sfeer moeten worden gehaald.

Nieuwe regeling

Volgens Hennis is er inmiddels een nieuwe regeling die moet zorgen dat Defensie zo snel mogelijk overeenstemming bereikt in dit soort gevallen. Lukt dat niet dan kunnen veteranen naar een onafhankelijke commissie stappen.

De bewindsvrouw hoopt zo ''ellenlange'' juridische procedures te voorkomen, want ze is ervan ''geschrokken'' wat dat met mensen kan doen. Ook hoopt ze dat een nieuwe schadevergoedingsregeling, die rond 1 juli in werking treedt, een oplossing biedt.