PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt de uitspraak van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma om een moestuin te nemen als aanvullend pensioen stom.

"Mensen moeten niet afhankelijk zijn van een moestuin, dat is belachelijk", zei de partijvoorzitter zondag in het debatprogramma Limes030.

Klijnsma (ook PvdA) adviseerde mensen zaterdag in het AD naast de normale pensioenopbouw naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken.

"Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op", tekende de krant op. "Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van je AOW leven."

Verhogen

"Dat vond ik stom van haar, ik ben het oneens, reageerde Spekman. "De sociale voorzieningen in Nederland zijn goed, ook de ouderdomsvoorziening. "Als dat niet genoeg is, dan moet je het verhogen. Dan hoef je toch nog geen moestuin."

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat Klijnsma de weg kwijt is en wil haar dinsdag naar het vragenuurtje in de Kamer roepen. Ook CDA-Kamerlid Omtzigt is kritisch. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk sprak van een "schandelijke uitspraak".