De vroegere PVV-Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren zijn een nieuwe politieke partij begonnen met de naam Voor Nederland (VNL).

Dat hebben ze zaterdag aangekondigd op de website van de partij. Bontes en Van Klaveren, die sinds april samen een fractie in de Kamer vormen, kiezen voor een klassiek-liberale koers.

Bontes werd eind oktober 2013 na een conflict uit de PVV-fractie gezet, Van Klaveren stapte eerder dit jaar op na de omstreden uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over minder Marokkanen.

Voor Nederland pleit onder meer voor lage belastingen, een veel kleinere overheid en vindt dat er veel meer geld moet naar de politie en Defensie. Bovendien moet ''kansloze immigratie'' worden gestopt.

Ledenstructuur

VNL is een partij met een ledenstructuur. ''Niet zoals de PVV, waar alleen Geert Wilders lid is.'' Bontes is de voorzitter van de vereniging, Van Klaveren secretaris en Johan Driessen, ook een oud-Kamerlid van de PVV, penningmeester.

''We kiezen voor een klassiek-liberale koers, rechts van de VVD'', zegt Bontes in de Telegraaf. Dat is niet links van de PVV, benadrukt zijn collega Van Klaveren.

''Ik denk dat de PVV links zit van de VVD. Als je kijkt naar het sociaaleconomische verhaal van de PVV, de zorgplannen, het niet snijden in uitkeringen, het tegenhouden van flexibilisering van de arbeidsmarkt, dat soort zaken zal je bij ons niet zien.''

Bezuinigen

VNL wil op termijn 45 miljard euro bezuinigen op allerlei regelingen, zoals in de zorg en de sociale zekerheid, zeggen de oprichters in de krant. Rond Prinsjesdag zullen ze een ''fiscaal haalbaar programma voor 2015 en verder presenteren''.

Wilders wilde niet reageren op de nieuwe politieke partij van zijn voormalige fractiegenoten.