GroenLinks kwam tijdens de onderhandelingen over de vorming van de fusieprovincie met Noord-Holland, Utrecht en Flevoland steeds met nieuwe punten. Dat bemerkte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, zo stelt hij tegen NU.nl.

Plasterk wil geen oordeel geven over het besluit van GroenLinks en D66 om niet mee te doen met de superprovincie, maar stelt wel dat hij de partijen ruim tegemoet is gekomen.

"Op de punten die de partijen hadden aangereikt zijn we verregaand hun kant op gekomen", aldus Plasterk. "Maar als je merkt dat er aan de kant van GroenLinks steeds nieuwe punten bijkomen dan houdt het op."

De minister wil niet ingaan op de precieze punten, maar zegt wel dat er onder meer ruimte was om meer geld beschikbaar te stellen voor natuurbeleid.

Uiteindelijk braken D66 en GroenLinks donderdagavond de onderhandelingen af. Vrijdag trok het kabinet formeel de plannen voor de superprovincie in.

Het kabinet wilde de provincies samenvoegen om het bestuur efficiënter in te richten en makkelijker samen te kunnen werken bij bijvoorbeeld infrastructurele of economische ontwikkeling.

Volgens de minister is donderdag tijdens een overleg op het Torentje, in het bijzijn van premier Mark Rutte, nog een heel lijstje afgevinkt met punten waar de partijen een akkoord over zouden kunnen bereiken.

"Maar tijdens een schorsing hebben de partijen toen toch geconcludeerd niet verder te willen", aldus Plasterk.

Schiphol

Eerder formuleerden de drie provincies zelf al dusdanig veel eisen dat er geen overeenkomst te bereiken viel.

"De lijst met wensen was zó lang. Van deze punten hebben we gezegd: dat moet je niet willen. Dat zou verantwoordelijkheid weghalen bij de steden, terwijl we het provinciebestuur juist meer op afstand wilden krijgen", stelt Plasterk.

Volgens hem wilden de provincies onder meer taken van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Schiphol en Rijksmonumentenzorg onder verantwoordelijkheid van de superprovincie laten vallen.

Volgens de minister is er met het mislukken van de superprovincie voor langere tijd een kans verkeken om het provinciaal bestuur te hervormen.

"Bestuurlijk hervormen van provincies blijkt al decennia buitengewoon taai. Ik weet ook niet of ik mijn opvolger zou adviseren er nog een keer aan te beginnen. Men weet altijd wel een reden te verzinnen om het te laten stranden."

GroenLinks-leider Bram van Ojik vindt dat Plasterk zich met zijn uitlatingen een slecht verliezer toont. "Donderdagavond na het overleg zei hij dat GroenLinks zich constructief opstelde. Jammer dat hij zich nu een slecht verliezer toont", aldus Van Ojik.

Achtergrond: Waarom de superprovincie sneuvelde l Overzicht: Chronologie van de superprovincie