Er is een ''gestage toename'' van het aantal jihadstrijders dat naar Irak afreist. Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad. 

Hij noemt deze ontwikkeling ''zorgelijk''. Het vormt volgens hem een ''substantiële bedreiging''.

Over aantallen Nederlanders die naar Irak gaan, wilde hij niets kwijt. Over ruim een week verschijnt er een nieuw rapport van de inlichtingendienst over het jihadisme.

Daarin zullen nadere cijfers hierover bekend worden gemaakt. Zeker een Nederlander heeft vorig jaar in Irak een zelfmoordaanslag gepleegd.

Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vormen teruggekeerde jihadisten een ''behoorlijk grote risicodreiging''. Het gaat om een dreiging die ''duurzaam'' zal zijn. Hij heeft naar eigen zeggen geen extra instrumenten nodig om jihadgangers aan te pakken.

Buitenland

Ook in het buitenland maakt men zich zorgen om de uitstroom van Jihadisten naar Irak. Volgens het douanehoofd van de luchthaven Parijs-Orly reizen er dagelijks enkele Franse jihadstrijders via dat vliegveld naar Syrië. ''Op elke vlucht naar Turkije krijgen we signalen van mensen die gemotiveerd zijn door de jihad"', zegt Pierre Henri Digeon tegen de Franse zender RTL.

''Het is een reëel probleem en het wordt niet minder. Het kan om twee of drie mensen per dag gaan.'' Parijs-Orly is volgens hem de belangrijkste toegangspoort voor Franse jihadisten om met een goedkope vlucht via Turkije naar Syrië te reizen.

''Ze zijn vaak herkenbaar omdat ze alleen een eenvoudig ticket hebben. Ze hebben niet veel geld en de lengte van hun verblijf is van onbepaalde duur.'' Meerderjarige nieuwe strijders kunnen niet worden tegengehouden als ze geen strafblad hebben.

ISIS

De radicaalislamitische beweging ISIS heeft de laatste tijd grote delen van het noorden van Irak veroverd. Onder de ISIS-strijders in Noord-Irak zouden zich veel buitenlanders bevinden. Ongeveer 130 Nederlandse jihadgangers zijn naar Syrië en Irak afgereisd. Van hen zijn er ongeveer 30 teruggekeerd.

Er bestaan vooral grote zorgen over de teruggekeerde jihadisten. Zij worden door de inlichtingendiensten scherp in de gaten gehouden. Vorige maand schoot een vermoedelijke Syrië-ganger in het Joods Museum in Brussel zijn geweer leeg. Daardoor kwamen vier mensen om.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS: