De Duitse sociaal-democratische SPD eist dat Martin Schulz opnieuw voorzitter wordt van het Europees Parlement. In ruil mag dan de CDU van bondskanselier Angela Merkel de Duitse eurocommissaris voordragen. 

Schulz wilde eerst voorzitter van de Europese Commissie worden, maar de SPD ziet nu zelfs af van een post in die commissie. Dat zegt partijvoorzitter Sigmar Gabriel vrijdag in Der Spiegel Online.

Algemeen wordt er vanuit gegaan dat de voormalige Luxemburgs premier Jean-Claude Junker commissievoorzitter wordt.

Het is een verrassende ontwikkeling, want woensdag nog had Schulz een topfunctie in de nieuwe Europese Commissie onder Juncker opgeëist. Maar Gabriel doorkruist die ambities nu met zijn toegeving aan Merkel.

''De verkiezing van Juncker tot Commissie-voorzitter en die van Schulz tot parlementsvoorzitter moeten aan elkaar gekoppeld zijn'', aldus Gabriel. ''Het is aan Merkel om haar partij daarvan te overtuigen.'' Om de uitdagingen in Europa aan te kunnen, is volgens Gabriel een koppel als Juncker-Schulz nodig.

Benoemingencarroussel

De SPD wil zo voorkomen dat Schulz, en daarmee de SPD, in de Europese benoemingencarroussel met lege handen komt te staan. De afgelopen 2,5 jaar was Schulz al voorzitter van het Europees Parlement.

Zaterdag staat deze kwestie ook op de agenda van de bijeenkomst van Europese socialistische leiders in Parijs. Ook PvdA-leider Diederik Samsom is van de partij.