De politie heeft geen enkel bewijs gevonden dat er in de gemeente Heusden (Noord-Brabant) op grote schaal stemmen zijn geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dat vrijdag bekendgemaakt over de resultaten van het politieonderzoek.

Burgemeester Jan Hamming van Heusden deed voor de verkiezingen aangifte vanwege diverse signalen dat er stemmen werden geronseld.

In totaal drie kandidaat-raadsleden van twee politieke partijen in Heusden zouden zich er aan schuldig hebben gemaakt, volgens de gemeente.

De politie concludeert dat het vooral ging om geruchten en zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn gevonden. Het onderzoek is beëindigd.

Opgelucht

Burgemeester Hamming is opgelucht, laat hij weten. Hij heeft geen spijt dat hij aangifte heeft gedaan. ''Door de signalen die ik ontving, kon ik mijn hand niet meer in het vuur steken voor eerlijke verkiezingen. Ik wil serieus omgaan met signalen die ik van burgers ontvang. Daarom heb ik dit naar buiten gebracht en de zaak laten onderzoeken.''

Er werden dit jaar in Heusden ongeveer 300 volmachtstemmen minder uitgebracht dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2010.