Ruim honderd burgemeesters hebben tot nu toe afgewezen aanvragen voor het kinderpardon voorgelegd aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. 

Dat heeft een woordvoerder gezegd. Vrijdag is de laatste dag waarop burgemeesters zich kunnen melden met nieuwe informatie.

Teeven wil nieuwe informatie bekijken waaruit zou kunnen blijken dat kinderen alsnog onder het kinderpardon moeten vallen, mits die uiterlijk vrijdag aangeleverd.

Het gaat om iets meer dan zeventig kinderen en hun familie, zei de bewindsman. Hij gaat de situaties de komende zomermaanden bekijken en hoopt hen aan het eind van de zomer duidelijkheid te kunnen geven.

Ook hebben sommige burgemeesters nog eens hun steun willen betuigen aan de asielkinderen in het algemeen. Nederland telt iets meer dan vierhonderd gemeenten.

Niet versoepelen

Teeven is niet bereid de regeling te versoepelen, zoals veel oppositiepartijen en Kinderombudsman Marc Dullaert bepleiten.

Meer dan driehonderd burgemeesters hebben een petitie ondertekend waarin staat dat meer kinderen onder het pardon zouden moeten vallen. Het gaat met name om kinderen die onder gemeentelijk toezicht stonden. Volgens de criteria kunnen allleen kinderen die onder rijkstoezicht stonden in aanmerking komen voor een status.

Teeven neemt alle informatie mee in zijn beslissing om al dan niet alsnog een verblijfsstatus toe te kennen. De staatssecretaris zei vrijdag dat hij daar nu nog geen zinnig woord over kan zeggen. Eind van de zomer of begin van het najaar wil hij uitsluitsel geven in de dossiers. Teeven verandert niet de regels maar kijkt naar de schrijnendheid van de kinderen.