Eén van de vier aanbevelingen van de Europese Commissie over de Nederlandse begrotings- en hervormingsplannen voor 2015 wordt iets aangepast. 

Vrijdag bespraken de ministers van Financiën tijdens hun vergadering in Luxemburg alle zogeheten landenspecifieke aanbevelingen en stemden in met de aanpassing.

De bewindslieden vinden het ook goed dat Nederland niet meer onder verscherpt EU-toezicht hoeft te staan als het gaat om economisch en begrotingsbeleid. Ook België, Tsjechië, Denemarken, Oostenrijk en Slowakije mogen het EU-strafbankje verlaten.

''Wanneer de economische situatie het toelaat'', luidt de tekst die is toegevoegd aan de aanbevelingen over de hervorming van de woningmarkt.

Oorspronkelijk had Europees commissaris van Economische en monetaire zaken Olli Rehn Nederland gemaand de beperking van de hypotheekrenteaftrek te bespoedigen en de hervormingen op de markt op te voeren.

Afzwakking

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei voorafgaand aan het overleg dat er geen sprake is van afzwakking van de Nederlandse aanbevelingen. ''De sector komt uit een diep dal. Om nu al verdergaande stappen te zetten, dat is te vroeg.'' Dijsselbloem wees erop dat het kabinet al stappen heeft genomen om de woningmarkt te hervormen. Hij wees onder meer op de verplichte aflossing bij nieuwe hypotheken.

Vorig jaar wist Nederland ook de aanbevelingen iets anders geformuleerd te krijgen. Toen werd erbij gezet dat er rekening wordt gehouden met het effect van de huidige economische situatie. De verandering van dit jaar lijkt erop.

Op de top van regeringsleiders en staatshoofden komt dit onderwerp nog een keer ter tafel. In juli moet dan definitief worden ingestemd met de aanbevelingen.