Er zijn fouten gemaakt wat betreft de subsidieaanvragen van de Stichting Vrienden van de Gay Krant, erkent politicus Henk Krol.

''Niet één fout, maar misschien wel honderd fouten.'' Het lijstje van kosten dat de Volkskrant vrijdag openbaarde, herkent Krol echter niet.

De oud-hoofdredacteur van de Gay Krant zegt dat hij ''nooit iets immoreels gedaan heeft'' in zijn strijd voor ''het mooiste immateriële erfgoed: het homohuwelijk''.

Volgens de Volkskrant deden Krol en de Stichting Vrienden van de Gay Krant in 2006 een poging om 371.000 euro bij gemeentelijke overheden los te weken. Deze kosten werden volgens hen gemaakt in de strijd voor het homohuwelijk tussen 1985 en 2001.

Studiereizen

Op de lijst staan onder meer kosten voor een opinie-onderzoek in samenwerking met Veronica (31.500 euro), studiereizen naar Zweden, Noorwegen en IJsland (4200 euro) en Hawaï (5900). ''Ik ben van mijn leven nog nooit op Hawaï geweest'', verweert Krol zich. ''Wel heb ik in die periode een bezoek gebracht aan de plaatselijke homobeweging in IJsland. Maar alles wat ik deed, deed ik voor dat ene maatschappelijke doel: het homohuwelijk.''

Krol baalt van de negatieve publiciteit over genoemde subsidiebedragen. ''Gesuggereerd wordt dat ik een graaier zou zijn. Dat ik geld in mijn eigen zakken heb gestoken. Integendeel zelfs. Ik heb veel geld in deze nobele zaak gestoken, zelfs de erfenis van mijn moeder heb ik ervoor ingezet. De geldprijs van 10.000 euro, die ik ontving met het winnen van de Jos Brink homo-emancipatieprijs in 2009, heb ik eraan gewijd.''

Naïef

Dat Krol en zijn stichting meer verstand van subsidies zouden hebben dan van cijfers, geeft hij ruiterlijk toe. ''We kwamen er ineens achter dat onze activiteiten in die jaren ons wel erg veel geld hadden gekost. Daarin zijn we veel te naïef geweest. Achteraf hebben we de koppen bij elkaar gestoken over hoe deze kosten konden worden gedekt. Daarvoor hebben we uiteindelijk bij allerlei overheden en instanties aangeklopt.''

Opvallend zijn de kosten die de Stichting Vrienden van de Gay Krant maakte rondom de partnerregistratie (3.500 euro) van Albert Mol in 1998 en de dat jaar gemaakte publiciteitskosten (6.400 euro).

Het evenement moest de ''ingekakte'' aandacht voor de strijd voor het homohuwelijk nieuw leven inblazen. ''We wilden Albert een belangrijke eer bewijzen'', meent Krol. ''Zijn huwelijk betekende een geweldige stimulans in de media-aandacht voor het homohuwelijk.''

Onderzoek

Na berichten dat de oud-50Plus-leider het geld gebruikt zou hebben voor commerciële bedrijven als een seksshop, initieerde minister Jet Bussemaker (OCW) een onderzoek. Bussemaker wil het geld nu terug omdat de accountant zijn eerdere goedkeuring heeft ingetrokken omdat de verantwoording over de besteding van de subsidies ontoereikend was.

Krol werd in maart met voorkeurstemmen voor het Ouderen Appèl in de Eindhovense gemeenteraad gekozen. Hij stapte vorig jaar op als fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer toen bekend werd dat hij destijds pensioenpremies van personeel van de Gay Krant niet had afgedragen.

Vertrouwen

Krol houdt ondanks de berichten het vertrouwen van zijn fractie in de gemeenteraad.

''Ik blijf achter hem staan tot de laatste minuut. Ik heb nog geen bewijs gezien dat er fouten zijn gemaakt'', reageerde fractievoorzitter Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl vrijdagochtend.

''Als het fout is, is het fout. We zullen er dan als wijze, volwassen mensen over moeten praten en dat weet Krol ook'', vervolgde hij.