Het Nederlandse hoger onderwijs, onderzoekers en het bedrijfsleven profiteren goed van Europees geld voor onderzoek. Tussen 2007 en 2013 is 3,4 miljard euro binnengehaald uit het Europese onderzoeksbudget.

Dat schrijven staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer. Het geworven bedrag is bijna 1,5 keer zoveel als Nederland zelf bijdraagt via de EU-begroting.

Met het geld zijn 5173 Nederlandse onderzoeken betaald.

Dat is een vijfde van de in totaal 26.454 Europese onderzoeksprojecten. Bijna een kwart (23 procent) van de voorstellen die Nederland indiende, werd goedgekeurd. Het Europees gemiddelde ligt op 17 procent.

Dekker prijst de Nederlandse onderzoeksinstituten en bedrijven, die door internationale samenwerking hoogstaand onderzoek kunnen doen. Ook Kamp is blij dat Nederland de Europese middelen voor kennis en innovatie goed benut.

Van de 3,4 miljard euro kwam 700 miljoen euro uit het potje van de Europese Onderzoeksraad ERC. Een beurs daaruit wordt alleen verstrekt als er sprake is van excellentie.

De komende jaren stijgt het onderzoeksbudget van de EU van ruim 50 naar ruim 70 miljard euro.