De gemeenten moeten kunnen beslissen over de toekenning van het eenmalige extraatje dat minima dit jaar krijgen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat donderdag gezegd in de Tweede Kamer. 

Ze heeft goede afspraken gemaakt met de gemeenten hierover. Ze vertrouwt erop dat die ervoor zorgen dat iedereen die er recht heeft op het geld het ook krijgt.

Klijnsma ontraadde een voorstel van D66 waarin staat dat gemeenten de koopkrachtbonus van 70 tot 100 euro niet mogen weigeren als iemand aan de criteria voldoet. In de Kamer bestaat brede steun voor het amendement van D66. De fracties zijn bang voor gemeentelijke willekeur.

Het kabinet wil iedereen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon in 2014 een extraatje geven als koopkrachtreparatie. Bijstandsgerechtigden krijgen het geld automatisch, werkende minima en AOW'ers moeten het bij de gemeente aanvragen. Klijnsma zei eerder dat ze daarmee wil voorkomen dat mensen met een hoog vermogen, maar een laag inkomen, het geld ook opstrijken.