De onderhandelingen over de superprovincies worden donderdagmiddag weer hervat.

Premier Mark Rutte en verantwoordelijk minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zitten om de tafel met de fractievoorzitters en fractiespecialisten van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. De gesprekken zijn om 17.00 uur begonnen.

Het kabinet heeft de steun van oppositiepartijen D66 en GroenLinks nodig voor een meerderheid in de Senaat. D66-leider Alexander Pechtold wil ''vandaag helderheid of we doorgaan of niet'', zegt hij bij binnenkomst.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af om de twaalf provincies terug te brengen tot vijf landsdelen. De regeringspartijen willen beginnen met een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Maar binnen die provincies is veel verzet tegen de plannen.

Eisen

Het kabinet onderhandelt sinds vorige week met D66 en GroenLinks over hun eisen om te kunnen instemmen met de eerste superprovincie.

GroenLinks wil extra geld om de bezuinigingen van het vorige kabinet op natuur terug te draaien. Volgens bronnen kost het honderden miljoenen euro's om aan die eisen te voldoen. Dat zal voor het kabinet mogelijk te veel zijn.

Moeizaam

Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks zei voor aanvang van het overleg dat het tot nu toe moeizaam gaat. ''We zijn nog niet zo ver. Veel dingen moeten nog uitonderhandeld worden.''

Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het door aanvullende wensen ''niet makkelijk is, maar niet onmogelijk''.

Woensdagavond onderhandelde Plasterk samen met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu ook al ruim 3,5 uur met fractiespecialisten van de vier partijen. 

Plasterk uitte zich na afloop nog optimistisch, maar de verwachtingen voor donderdag zijn niet hooggespannen. De kans bestaat dat het hele plan donderdag wordt afgeblazen. 

 Bij binnenkomst wilde de PvdA-minister niets zeggen over de kansen van zijn voorstel.

Overzicht: gesteggel rond superprovincies