De Tweede Kamer heeft Albanië donderdag groen licht gegeven voor het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie. 

Binnenkort zullen de EU-leiders hiermee instemmen.

Een half jaar geleden wilde een meerderheid in de Kamer er nog niets van weten. In november was de VVD nog fel tegenstander om de regering in Tirana de status toe te kennen.

Het is ''geen optie'', zei EU-woordvoerder Mark Verheijen toen. Onder meer op het terrein van de corruptie, de georganiseerde misdaad en de onafhankelijke rechtspraak zag hij nog te veel beren op de weg.

De EU besloot destijds Albanië een half jaar respijt te geven om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Daar heeft het land nu aan voldaan, aldus het VVD-Kamerlid. Hij voegt eraan toe dat het maar de vraag is of het land ooit lid zal worden van de EU.

Voorstander

Het kabinet was vorig jaar ook al voorstander van het kandidaat-lidmaatschap van Albanië. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft het toekennen van de status geen enkele juridische consequentie.

Ook betekent het niets concreets voor eventuele toetredingsonderhandelingen. Die zijn volgens de minister nog lang niet aan de orde. Het land moet zich eerst verder bewijzen en over de komende jaren duurzame hervormingen laten zien.

Tegen

Onder meer PVV, CDA en ChristenUnie zijn tegen. Pieter Omtzigt: ''Het CDA is tegen het kandidaat-lidmaatschap, omdat Albanië aan geen van de Criteria van Kopenhagen voldoet. Niet op het gebied van de rechtstaat, corruptie en economie.''

Het is volgens hem ook geen symbolische stap, ''omdat het kandidaat-lidmaatschap altijd leidt tot lidmaatschap''. De Criteria van Kopenhagen zijn de voorwaarden waaraan een land moet voldoen voordat toetredingsonderhandelingen tot de EU kunnen beginnen.