Het is in Nederland niet strafbaar om openlijk te sympathiseren met een terroristische organisatie. Wel kunnen mensen vervolgd worden als zij deelnemen aan zo'n organisatie.

Ook is het niet toegestaan om anderen aan te sporen mee te doen met een gewapende strijd in bijvoorbeeld Syrië of Irak. Dat zou werving zijn.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Dat deed hij naar aanleiding van een protest dat was aangekondigd voor de ambassade van Irak in Den Haag.

De demonstratie was gericht tegen de Iraakse regering die in de ogen van de organisatoren moslims onderdrukt.

Opstelten sluit niet uit dat het een steunbetuiging aan ISIS was, een soennitische extremistische organisatie die in Irak aan een opmars bezig is. Het protest in Den Haag is inmiddels afgeblazen.

De Kamer wilde de reactie van het kabinet op het protest horen. Bovendien wilden de Kamerleden weten of er juridische stappen mogelijk zijn tegen ISIS-sympathisanten.

Verwerpelijk

Opstelten vindt het ''gedachtegoed van ISIS, waar zij voor staat en waarin zij de rechtvaardiging vindt voor haar gruwelijk handelen, verwerpelijk.'' Tegelijk wijst hij erop dat iedereen in Nederland het recht heeft om een bijeenkomst te organiseren. Dat is vastgelegd in de grondwet en in internationale verdragen.

Het is vervolgens aan een burgemeester om eventueel beperkingen en veiligheidsmaatregelen bij protesten te treffen als die dat nodig vindt, aldus de minister.

Blokkeren

SGP vindt dat het kabinet jihadistische websites moet blokkeren. Die zouden volgens de partij mede de voedingsbodem zijn voor terrorisme en antisemitisme.

Dat zal de SGP donderdagmiddag voorstellen bij het debat over de beveiliging van joodse instellingen, laat partijleider Kees van der Staaij weten. 

Volgens Van der Staaij moet er meer gebeuren tegen oproepen om mee te doen aan de strijd van ISIS en andere terroristische groepen. "Wij zijn benieuwd wat minister Opstelten gaat doen om providers erop aan te spreken dat zij zulke oproepen tegengaan en verwijderen."

Hij vindt dat het kabinet niet alleen verantwoordelijk is voor het blokkeren en bestrijden van kinderporno, maar ook voor de bestrijding van jihad-oproepen en de verheerlijking van terreur. 

Veiligheid

Volgens de SGP'er gaat veiligheid verder dan een politiebus voor de deur of financiële hulp bij de beveiliging. "We horen uit de joodse gemeenschap dat er als gevolg van de continue dreiging psychische en sociaal-economische problemen ontstaan", zegt hij. En het kabinet moet maatregelen nemen om deze "integrale veiligheid" te waarborgen. 

Tijdens het debat zal ex-PVV'er Joram van Klaveren voorstellen om antisemieten de beveiliging van joodse instellingen te laten betalen. Veroordeelde antisemieten zouden opgelegde boetes in een speciaal fonds moeten storten, waaruit de beveiliging wordt betaald.

Volgens Van Klaveren is het een geaccepteerd juridisch principe dat veroorzakers van schade die vergoeden. "Laten we dit ook toepassen op deze situatie. Dat de joodse gemeenschap nog steeds bakken met geld kwijt is aan haar eigen beveiliging is een schande." 

Beveiliging

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan besloot begin deze maand dat Joodse gebouwen in de hoofdstad extra beveiliging krijgen. Dat doet hij op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Aanleiding is de aanslag van 24 mei op het Joods Museum in Brussel. 

Naar aanleiding van die aanslag schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat de joodse gemeenschap erop mag rekenen dat de overheid "adequate aanvullende beveiligingsmaatregelen" neemt wanneer de dreiging en het risico daartoe aanleiding geven.