
Studenten boos over beperkte betrokkenheid leenstelsel
Dat stelt Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), donderdag tijdens de Studentenkamer, een debat op het ministerie van Onderwijs.
"De deur ging dicht toen er een echt voorstel kwam", aldus Janssen. "Belachelijk dat studentenorganisaties worden afgehouden op het moment dat het belangrijk wordt."
Bussemaker kwam twee weken geleden tot een politiek akkoord over het leenstelsel met oppositiepartijen D66 en GroenLinks.
Als gevolg hiervan verliezen studenten hun basisbeurs. Wel blijft de OV-kaart behouden. De opbrengst van het leenstelsel moet worden geherinvesteerd in het onderwijs.
Lekken
Bussemaker erkende dat zij niet 100 procent transparant kon zijn. "In een tijd waarin het heel ingewikkeld wordt om tot een akkoord te komen, wordt de kans van slagen beperkt als je de informatie met nog meer mensen deelt", aldus de minister. "De kans op lekken wordt dan immers groter."
Volgens haar is wel vaak gepeild bij de studentenorganisaties wat hun wensen zijn, en hebben deze wel degelijk een rol gespeeld bij de onderhandelingen.
De minister zegde toe de studenten te betrekken bij de uitwerking van het wetsvoorstel, bij de invulling van de OV-kaart en de investeringen in het onderwijs. Ze verwacht het wetsvoorstel rond 1 september naar de Kamer te sturen.
Tegenstander
De LSVb en ook studentenorganisatie ISO toonden zich tijdens het debat tegenstander van het leenstelsel.
Met name de LSVb vreest voor hogere schulden en een beperktere toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
Bussemaker zei niet te zullen schrikken als er een dip in de instroom ontstaat na invoering van het leenstelsel. Volgens haar is dat niet vreemd, blijkt uit ervaringen in het buitenland, en is de dip in die gevallen maar tijdelijk.
Ook wees Bussemaker er op dat mbo'ers die doorstuderen op het hbo vaak snel afhaken. Ze hoopt daarom dat mbo'ers door het leenstelsel bewuster gaan kiezen.