PVV-leider Geert Wilders heeft een nieuwe, zesde partner op de tocht naar een nieuwe fractie in het Europees Parlement. Het is de KNP (Nieuw Rechts) uit Polen.

Dat verklaart een woordvoerder van de Poolse partij donderdag tegenover dagblad Trouw.

De anti-Europeanen missen nu nog één deelnemer voor een Europese fractie. Met parlementariërs uit minimaal zeven lidstaten kun je een fractie vormen en bijvoorbeeld extra spreektijd krijgen.

Wilders was eerst tegen een samenwerking met de partij, "vanwege zijn verzet tegen onze vrije markt-ideologie", aldus een KNP-woordvoerder. Wilders zelf ontkende dit nog op zaterdag.

De Poolse partij wil vrijwel alle belastingen afschaffen: de overheid moet zich alleen met defensie en openbare orde bezighouden. Daarom wil de partij vrouwen het kiesrecht ontnemen. Zij zouden vaker links stemmen, op partijen die meer sociale zekerheid willen.

Fractie

Wilders en Le Pen willen in het Europees Parlement een fractie oprichten. Daarvoor zijn ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig. Een fractie levert meer geld, spreektijd en politiek gewicht in het parlement op. Uiterlijk op 24 juni moeten de groepen zich hebben aangemeld.

Eerder rees al de vraag of de PVV en het KNP, dat vier zetels heeft, bij elkaar passen. De excentrieke Korwin-Mikke is tegen democratie, homo's, buitenlanders en het stemrecht voor vrouwen en voor vergaande economische liberalisering.

Hij wil hooguit anderhalf jaar in het Europarlement blijven om er "zoveel mogelijk rotzooi te trappen", zei hij tegen de Poolse nieuwszender TVN24.

Korwin-Mikke zorgde onlangs voor veel ophef met zijn opmerking dat Hitler waarschijnlijk niets van de Holocaust heeft geweten. Het is ook de vraag of hij zou willen samenwerken met Wilders na alle commotie rond diens Polenmeldpunt.