Als er niet was ingegrepen, had woningcorporatie Vestia nu voor 6 miljard euro in de problemen gezeten. Dat bleek woensdag tijdens een zitting van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcoporaties.

Die wordt gehouden naar aanleiding van het Vestia-drama, waarbij de corporatie voor 2 miljard het schip inging door de handel in derivaten, risicovolle financiële producten.

De verantwoordelijke man bij de corporatie, Marcel de Vries, zei deze week nog dat het verlies de schuld was van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat had ingegrepen.

Anders zou het wel zijn goed gekomen. Als er op een andere manier uit de derivaten was gestapt, waren de gevolgen voor Vestia vast anders uitgepakt, schatte kasbeheerder De Vries.

Maar vertegenwoordigers van Capitad, een internationaal financieel adviesbureau, zeiden woensdag dat de negatieve marktwaarde van de derivaten nu 6 miljard zou zijn geweest.

Ze vergeleken De Vries met een slechte chauffeur in een te snelle auto. Hij keek als een boekhouder, terwijl je voor dit soort dingen echt een financieel risicomanager moet hebben.

Zelfs in de wereld van financieel specialisten was al langer discussie over de risico's van derivaten. De corporatiewereld wist er gewoon te weinig van. Capitad zou tevergeefs hebben gewaarschuwd.