In de strijd tegen drugstoerisme mogen gemeenten bepalen dat buitenlanders niet in coffeeshops mogen komen.

De Raad van State heeft dat woensdag bepaald over de regel waar coffeeshops uit Tilburg en Maastricht twee jaar tegen hebben geprocedeerd.

Het voorkomen van drugstoerisme en de bestrijding van georganiseerde criminaliteit zijn volgens de rechter legitieme doelen om indirect onderscheid te maken naar nationaliteit van de bezoekers.

Er zijn geen andere, minder ingrijpende maatregelen, oordeelt hij. De rechbank in Maastricht oordeelde in april vorig jaar nog precies het tegenovergestelde.

Wietpas

De regel werd bedacht door het vorige kabinet. Coffeeshops mogen alleen leden toelaten (het zogeheten besloten clubcriterium) en alleen volwassenen die in Nederland wonen, kunnen lid van een coffeeshop worden (ingezetenencriterium).

In de praktijk controleren echter alleen een paar gemeenten in het zuiden van Nederland of coffeeshops aan drugstoeristen verkopen.

In Maastricht sloot burgemeester Onno Hoes vorig jaar veertien coffeshops tijdelijk, omdat ze het verbod hadden overtreden. Vier daarvan bleven dicht in afwachting van de uitspraak van de Raad van State.

'Teleurstellend'

Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM), noemt het besluit van de Raad van State "teleurstellend en wrang".

Volgens Josemans is een meerderheid binnen de gemeenteraad van Maastricht tegen het zogeheten ingezetenencriterum, en zal burgemeester Hoes door lokale politici worden aangesproken op de kwestie. Er komt binnenkort een voorstel aan de orde.

Josemans put hoop uit een nieuwe procedure over de sluiting van zijn coffeeshop Easy Going door Hoes vorig jaar, toen er volgens Josemans duidelijk meer overlast was van straatdealers.

De Tilburgse vereniging van coffeeshops De Achterdeur hoopt dat de gemeente tot inkeer komt en onderkent dat de nieuwe regels niks hebben opgelost en dat de georganiseerde criminaliteit juist is toegenomen, reageerde woordvoerder Willem Vugs.

VVD

VVD-Kamerlid Ard van der Steur spreekt van een "terechte en logische uitspraak die voortvloeit uit de eerdere beslissing van het Europees Hof".

Van der Steur: "Nederland moet niet de grootste drugsdealer van Europa worden."

PvdA

De PvdA hamert op "gemeentelijk maatwerk", laat Kamerlid Marith Rebel weten. Het beleid moet gericht zijn op de Nederlandse consumenten. "Juist het toerisme uit buurlanden heeft geleid tot overlast in wijken en buurten."

Dat laat volgens haar zien dat het "van belang is dat andere landen een goed cannabisbeleid voeren".

D66

Volgens D66 moet het beleid zo worden aangepast dat burgemeesters zelf mogen beslissen of ze buitenlandse coffeeshopbezoekers willen weren.

Kamerlid Magda Berndsen: "Gemeenteraden zouden op basis van redenen als handhaving van de openbare orde en de volksgezondheid en met oog voor lokale belangen af moeten kunnen wijken van het door de minister opgelegde ingezeten-criterium."

Wat u moet weten over de 'wietpas'