Guido van Woerkom ziet toch af van de functie van Nationale ombudsman. Dat laat hij dinsdag in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten.

Van Woerkom zegt dat de Nationale ombudsman ''in zijn handelen boven elke twijfel verheven dient te zijn'' en dat hij nu niet anders kan concluderen dat dit bij hem nu niet het geval is. 

Hierdoor ontstaat volgens hem het risico ''dat de werkzaamheden van de Nationale ombudsman negatief beïnvloed worden''. Hij zou dan niet ''adequaat toekomen aan de taak'' die hij zichzelf heeft gesteld.

Eerder kreeg hij nog de meerderheid van de stemmen in de Tweede Kamer. Van Woerkom aanvaardde zijn functie ook al na de stemming. 

De ANWB-directeur kwam in opspraak, omdat hij vier jaar geleden een discriminerende uitspraak deed over Marokkanen. Hij zei toen dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat ''er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''.

Ook was er kritiek op de vertrekpremie van ongeveer 310.000 euro die hij krijgt als vertrekkend directeur bij ANWB. Zo wilde FNV-voorzitter Ton Heerts dat Van Woerkom dat bedrag moest inleveren. 

Publiek debat

Deze recente ophef heeft van Woerkom doen besluiten toch geen Nationale Ombudsman te worden. Hij vindt dat het bedrag voor zijn vertrek volgens afspraak is met de Raad van Commissarissen van de ANWB. "Desondanks ben ik -wederom- onderwerp van publiek debat geworden", zo schrijft hij in de brief. 

Van Woerkom zal ook niet langer werkzaam blijven bij de ANWB, liet de bond weten. Per 1 augustus vertrekt hij. ''De afgesproken vertrekregeling blijft in stand'', meldde de bond dinsdag desgevraagd.

Een onbekend aantal mensen heeft het lidmaatschap bij de ANWB uit protest tegen de premie opgezegd. De bond wil de cijfers hierover niet geven. ''Dat is niet in ons belang'', zei een woordvoerder eerder.

Opvolger

Van Woerkom zou op 1 november de huidige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gaan opvolgen. Hij was de enige kandidaat voor de functie.

De Kamer moet nu op zoek naar een nieuw persoon. De woordvoerster van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg laat weten dat de procedure waarschijnlijk opnieuw wordt opgestart, maar dat daar eerst nog zorgvuldig naar gekeken wordt.

Tegenstanders

Een van de felste tegenstanders van de benoeming van Van Woerkom was GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij twittert: ''Begrijpelijk besluit van Van Woerkom. Eens dat ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn.'' 

De SP, ook tegen Van Woerkom, laat weten het besluit te respecteren en het initiatief vanuit de Kamer om een nieuwe ombudsman te kiezen af te wachten. Ook de PvdA-fractie heeft begrip voor de afweging en respecteert het besluit van Van Woerkom.

De VVD is verrast door het besluit van Van Woerkom. ''We zijn het met hem eens dat het onwenselijk is dat de recente ontwikkelingen het ambt van Nationale ombudsman negatief beïnvloeden. Wij respecteren het dat de heer Van Woerkom oog heeft voor het belang van de positie van de Nationale ombudsman als Hoog College van Staat. Wat de VVD betreft wordt de gehele procedure nu zo spoedig mogelijk opnieuw gevolgd.''

Verstandig

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) vindt het besluit van Van Woerkom "heel verstanding." Volgens SMN-bestuurslid Aissa Zanzen heeft een ombudsman vertrouwen en gezag nodig.

''Wij geloofden dat Van Woerkom dat gezag en vertrouwen heeft verspeeld door zijn uitspraken. Een groot onderdeel van de samenleving had geen vertrouwen in hem. Daarom hebben wij ons geroerd. Natuurlijk heeft hij spijt betuigd, maar het gaat erom dat hij niet genoeg gezag heeft om sommige situaties te beoordelen.''

Begrip

Het instituut van de Nationale ombudsman, de organisatie die hij had moeten gaan leiden, heeft begrip voor de beslissing van Van Woerkom.

Het instituut wordt voorlopig geleid door Frank van Dooren. Het is niet bekend of hij nu langer waarnemer blijft. Van Dooren overlegt ''op korte termijn'' met Van Miltenburg.

Van Woerkom bleek toch te omstreden