Nederland en Duitsland hebben een definitief akkoord bereikt over het geschil over de zeegrens ten noorden van het Eems-Dollardgebied tussen Groningen en Duitsland.

Dat maakten de minister van Buitenlandse Zaken van beide landen, Frans Timmermans en Frank-Walter Steinmeier, maandag na overleg in Den Haag bekend.

Sinds de jaren tachtig verschillen de landen van mening over de zeegrens. De kwestie werd in 2011 weer actueel nadat de Duitse autoriteiten toestemming hadden gegeven voor de bouw van een groot windmolenpark in het omstreden gebied. Nederland was hier niet blij mee en kaartte de zaak aan in Berlijn. Hierdoor raakte de kwestie in een stroomversnelling.

Zomer vorig jaar bereikten de landen al een overeenstemming op hoofdlijnen. Over de precieze uitwerking is de afgelopen maanden verder onderhandeld. Beide landen hebben ook afgesproken dat er een gezamenlijke Duits-Nederlandse verkeerscentrale voor het scheepvaartverkeer in het gebied komt.

Over de precieze staatsgrens blijven de landen het trouwens oneens. Maar om het bedrijfsleven tegemoet te komen, zijn Nederland en Duitsland een demarcatielijn overeengekomen. Hierdoor is duidelijk welk land waar bevoegd is en weten bedrijven nu in in welk land zij een vergunning moeten aanvragen voor bijvoorbeeld het winnen van gas, het aanleggen van windmolenparken of het leggen van kabels.

'Goede zaak'

Dat de landen eruit zijn is "een goede zaak", aldus Timmermans. De twee bewindslieden hebben afgesproken in de noordelijke regio het verdrag te zullen tekenen. Dat gebeurt vermoedelijk in het najaar.

De manier waarop de zaak is uitonderhandeld wijst erop hoe "fair en vriendschappelijk" de relatie tussen de buurlanden is, oordeelde Steinmeier.