De Nederlandse overheid wil dat er grootschalige tests met zelfrijdende auto's worden uitgevoerd op het Nederlandse wegennetwerk.

Nederland moet zo een "voortrekkersrol" krijgen wat betreft de ontwikkeling van zulke technologie.

Minister Schultz (Infrastructuur) wil begin 2015 een voorstel naar de Tweede Kamer sturen om de huidige regelgeving aan te passen. Later dit jaar belooft ze bekend te maken onder welke voorwaarden zelfrijdende auto's de weg op mogen en waar dit dan toegestaan zal zijn.

Ook laat de minister onderzoek doen naar de gevolgen van zelfrijdende auto's. Er wordt onder meer gekeken naar aansprakelijkheid, rijvaardigheidseisen en privacy. 

Vrachtwagens

Onderzoeksinstituut TNO wil in samenwerking met DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland een test doen met zelfrijdende vrachtwagens die in treinformatie kunnen rijden. De partijen willen binnen vijf jaar een techniek op de markt brengen om zulke vrachtwagens op de openbare wegen te laten rijden.

"Het tijdperk van de zelfrijdende auto is aangebroken. De ontwikkelingen op dit gebied zullen de relatie tussen bestuurder en voertuig de komende twintig jaar meer veranderen dan de afgelopen honderd jaar gebeurde", zegt Schultz maandag.

"Ik wil dat we hier als Nederland niet alleen klaar voor zijn, maar internationaal ook voorop gaan lopen in deze innovatieve ontwikkeling. De zelfrijdende auto zal positief bijdragen aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer op ons drukke wegennet. Bovendien rijdt een zelfrijdende auto zuiniger, wat goed is voor mens en milieu."

Verkeersdoden

Onderzoeker Riender Happee van de TU Delft zei begin dit jaar al tegen NUtech dat er volgend jaar ongetrainde Nederlanders met zelfrijdende auto's de weg op gaan.

De universiteit is onderdeel van het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI) dat door middel van autonome auto's uiteindelijk het aantal verkeersdoden wil terugdringen tot nul.

Bekijk het hele interview met Riender Happee